Admiterea la cresa schimbata datorita mamicilor din Cluj. Vezi despre ce este vorba!

Discuție în 'Locale' deschisă de xEduard18, Aug 17, 2018.

 1. xEduard18

  xEduard18 Primar Cluj-Forum.ro

  Data înregistrării:
  Iun 9, 2018
  Mesaje:
  34
  Like-uri primite:
  1
  Mii de parinti se straduiesc anual sa isi inscrie copiii la cresa in Cluj-Napoca datorita faptului ca numarul de crese este mai mic decat numarul de cereri. Datorita faptului ca parintii din alte localitati isi aduc copiii la crese din Cluj, mamicile i-au cerut primarului Emil Boc schimbarea criteriilor de admitere in aceste institutii.

  [​IMG]

  O dezbatere public va avea loc pe data de 22 august, la ora 17:00, in Sala de Sticla a Primariei pe marginea Regulamentului de inscriere, repartizare si departajare al copiilor care fac primii pasi in cresele din Cluj-Napoca.


  “In municipiul Cluj-Napoca numarul solicitarilor de inscriere la cresa este mult mai mare decat numarul locurilor libere. In anul 2018, au fost disponibile 570 de locuri si s-au depus 1475 de dosare de inscriere. Avand in vedere faptul ca actualul proces de inscriere, repartizare si departajare nu mai corespunde nevoilor actuale, a aparut necesitatea elaborarii si implementarii unui regulament care sa prevada detaliat modul de desfasurare a intregului process de inscriere” – declara reprezentantii municipalitatii.


  Conform noului regulament, in cadrul familiei biparentale, fiecarui parinte care are domiciliul in Cluj i se va aloca 5 puncte, iar fiecarui parinte care are o viza de resedinta in municipiul Cluj, i se va aloca 2 puncte. Situatia se prezinta altfel in cadrul familiei monoparentale, parintelui unic care este domiciliat in Cluj, i se va aloca 10 puncte, iar celui cu viza de resedinta in Cluj, i se va aloca 4 puncte.


  In situatia in care punctajul este egal, se introduce alte criterii de departajare:


  · dupa domiciliul parintilor in Cluj-Napoca – departajarea se va face in functie de domiciliul parintilor; au prioritate copiii cu ambii parinti cu domiciliu in Cluj-Napoca

  · dupa data reluarii activitatii – departajarea se mai poate face dupa ordinea cronologica a activitatii parintelui care a beneficiat de concediu de ingrijire copil


  “Vor mai fi in jur de 80 de locuri suplimentare pe care le vom putea atribui in luna septembrie. De asemenea, mai sunt in constructie alte doua noi crese care sa vina sa completeze locurile actuale si evident sa conlucram cu Floresti, Baciu si Aphaida unde deja exista o cerere in crestere de locuri in cresa ca si acolo sa se construiasca aceste unitati sociale pentru a putea face fata cerintelor existente. Noi singuri nu vom putea face fata la toate solicitarile care sunt in Florestie, Baciu, Apahida sau comunele invecinate si trebuie sa gasim un plan integrat. Legea nu imi permite sa intervin cu un milimetru de decizie pe cee ace inseamna comunele din preajma. Nu pot eu sa decid ce se construieste acolo. In baza flotantului au dreptul legal sa intre intr-un regim care sa beneficieze de un loc la cresa. Si atunci creeaza o presiune suplimentara pentru cei care sunt cu domiciliul in municipiul Cluj-Napoca si evident se diminueaza numarul de locuri. Avem o modificare de regulament, facem si dezbatere publica, dupa care va fi o sedinta de Consiliu Local ce va vota acest regulament” – declara Emil Boc la o emisiune radio.


  In sedinte de Consiliu Local au participat si mamicile alaturi de copii, unde i-au cerut primarului Emil Boc schimbarea regulamentului de admitere in crese. Aceste “proteste” se datoreaza faptului ca parintii din Floresti ocupa locurile la cresele din Cluj-Napoca. Din toamna, soarta a aproximativ 900 de copii este nesigura. Este posibil ca ei sa ramana pe dinafara din cauza ca nu mai sunt locuri la cresa.


  Primarul Emil Boc a venit cu o solutie: sa le dea bani parintilor pentru a inscribe copiii la crese private. Suma alocata ar urma sa depaseasca suma de 3,5 miliaone de lei pentru acest compromis. Primarul este de parere ca acesti bani nu sunt o povara atat de mare pentru bugetul local.


  “Subventia aceasta nu este atat de costisitoare incat un oras cum este Cluj sa nu isi permita sa gaseasca o solutie temporara. Am posibilitatea sa ofer o anumita suma de bani rationala si rezonabila, care sa acopere un anumit numar de oameni ca sa trecem peste aceasta situatie delicata. Vom face un colectiv de lucru luni dimineata care se va ocupa de acest demers. Perioada aceasta de vara va putea fi folosita pentru pregatirea proiectului de hotarare referitor la subventie. Putem sa oferim pentru 800 de copii o subventie de 400 lei/luna. Pentru 11 luni ar fi 3,5 milioane de lei, deci 800.000 de euro, deci pot sa spun ca cu eforturi grele pot sa fac rost din buget de acesti bani. Din septembrie putem sa acordam aceasta subventie” – a declarat primarul Emil Boc in luna iunie.
   

Împărtășește această pagină

Acest website folosește cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experiență cât mai bună și cât mai simplă. Prin navigarea site-ului vă exprimați consimțământul conform reglementărilor pentru utilizatorii din U.E.