Amintiri din secolul XIX la Casa Hintz, Muzeul Farmaciei din Cluj

Discuție în 'Expozitii Cluj' deschisă de Cudyu, Sep 1, 2015.

?
 1. Da si mai doresc sa merg

 2. Da, dar nu mai doresc sa merg

 3. Nu, dar as dori sa merg

 4. Nu si nici nu doresc sa merg

Poți vedea rezultatele doar după votezi.
 1. Cudyu

  Cudyu Primar Cluj-Forum.ro Membru Staff

  Data înregistrării:
  Iul 6, 2015
  Mesaje:
  105
  Like-uri primite:
  10
  Muzeul Farmaciei din Cluj este unul dintre cele mai vechi obiective turistice ale Transilvaniei, cu o istorie indelungata, de peste 400 de ani. Fiind pe rand farmacie de stat, farmacie privata, placintarie si apoi muzeu, Casa Hintz a purtat intre ziduri cele mai valoroase comori din farmacia medievala.

  Profesorul universitar Iulius Orient a colectat o intreaga comoara alcatuita din obiecte de patrimoniu din Transilvania acelei epoci si a expus minunata colectie in Muzeul Farmaciei. Aceasta a reprezentat baza tuturor colectiilor ulterioare. In pofida acestui fapt, Muzeul Ardelean primise la anul 1904 aceasta colectie sub forma de donatie. In anul 1954, la aproape doua decenii dupa moartea profesorului Orient, colectia si-a regasit adevarata casa, Muzeul Farmaciei. De-a lungul timpului colectia a fost imbunatatita cu nenumarate obiecte de patrimoniu, procesul continuand si azi.

  poza 1..jpg

  La momentul actual, Muzeul Farmaciei pune pe rafturi minunata istorie a secolului XIX. Cei ce viziteaza muzeul in aceasta perioada vor putea descoperi o buna parte a instrumentelor chirurgicale folosite in acele vremuri. O masca de anestezie cu eter si o trusa sanitara de resuscitare se regasesc printre minunatele obiecte. Baza acestei colectii o reprezinta primul aparat electro – cardiograf din Romaniei, produs la Paris in anul 1915. Un alt obiect ce atrage priviri este un vechi scaun stomatologic, construit in Statele Unite si adus in Cluj in jurul anilor ’20. Tot aceasta colectie adaposteste si doua aparate de radiografie de inaltimea unui om. Fiind atat de grele, se presupune ca era nevoie de 2 sau 3 persoane pentru a putea duce la bun sfarsit procesul de investigatie medicala.

  O alta descoperire a minunat vizitatorii. Acestia au aflat de medicamentele folosite atunci si au vazut cum praful de rubine sau de safire ajuta la controlarea febrei. Pentru acelasi leac erau folosite ramasitele de mumie macinate marunt.

  Putem sa vizitam Muzeul Farmaciei si pentru suma de doar 6 lei putem descoperi atatea minunatii ale secolelor trecute si putem vedea diferentele de tehnica fabuloase dintre medicina zilelor noastre si cea din epoci demult apuse. Mai mult decat atat, pentru doar 20 de lei putem pastra vie amintirea unei asemenea vizite, prin fotografierea obiectelor si a decorurilor de o frumusete rapitoare. De asemenea, ne putem bucura de un ghid profesionist care isi adora meseria si care doreste din tot sufletul sa impartaseasca tainele acestei minunate nise tuturor vizitatorilor casei Hintz. Muzeul isi deschide usile catre public in fiecare zi, luni, marti, miercuri si vineri fiind aproape de noi intre orele 10 – 16, iar joi intre orele 12 – 18. Pentru cei ce lucreaza si nu pot ajunge in timpul saptamanii, muzeul ii asteapta in fiecare ultima sambata din luna, urmand ca lunea viitoare sa fie inchis.

  poza 3.jpg
   

Împărtășește această pagină

Acest website folosește cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experiență cât mai bună și cât mai simplă. Prin navigarea site-ului vă exprimați consimțământul conform reglementărilor pentru utilizatorii din U.E.