Arta stradala in Cluj-Napoca

Discuție în 'Altele' deschisă de horea_cj, Iul 8, 2015.

 1. horea_cj

  horea_cj Cetățean Nou pe Cluj-Forum.ro

  Data înregistrării:
  Iun 25, 2015
  Mesaje:
  14
  Like-uri primite:
  2
  Arta stradala sau "street art", a fost tot timpul privita pe intreg globul de unii ca huliganism, iar de altii ca arta.

  graffiti-tren-gara-cluj-IMG_2797.jpg

  Ce e aceasta arta stradala? Este o manifestare a imaginatiei unor indivizi, de obicei sanctionata de catre lege din cauza ca e realizata pe spatiul public sau privata fara acordul proprietarilor, care aleg acest mod de exprimare pentru ca le ofera un contact nemijlocit cu publicul larg, si le ofera expunere vizuala foarte mare, in functie de zona in care sunt realizate (un exemplu concret: un artist care isi expune niste fotografii sau picturi intr-o galerie de arta micuta dintr-un cartier clujean poate sa se bucure de aproximativ 100 de vizitatori / vizualizari pe zi, in timp ce un graffer care isi deseneaza arta pe podul de la intrarea in oras, se bucura de sute de mii de vizualizari incepand cu prima zi, in timp ce mii de masini circula pe sub el) - astfel este usor de inteles de ce unii indrazneti aleg aceasta arta urbana (street art, urban art, guerilla art, installation art)
  Pentru cei din urma, Clujul are cu ce se mandri si cu ce sa le bucure privirile: ca e vorba de graffiti, stickere, sau instalatii urbane. Haideti sa le deosebim putin:
  Graffiti: reprezinta desenele realizate pe pereti, cu ajutorul spray-urilor cu aerosoli cu vopsea, trasand cu mana libera desenele. Aceasta este forma cea mai populara si totodata cea mai veche a graffitiului, cu radacini in America anilor 1970. Acestea au luat nastere dupa ce sloganuri politice si mai ales anti politice au fost mazgalite pe peretii New York-ului in timpul unor alegeri din 1960, de atunci totul dezvoltandu-se exponential.
  Stickere: o alta forma de arta stradala, aceste stickere reprezinta simple abtibilduri - imagini sau texte tiparite pe foi autocolante, aplicate pe pereti, cosuri de gunoi, panouri publicitare, vitrine ale magazinelor, semne de circulatie, autobuze, tramvaie, cutii postale. Acestea sunt realizate manual, desenate de catre artistii stradali direct pe autocolante, sau realizate pe calculator si apoi tiparite in tirajul dorit.
  Instalatii stradale: o forma mai neconventionala a artei stradale care foloseste obiecte tridimensionale din spatiul urban si incearca sa le dea o noua forma sau intrebuintare, de cele mai multe ori fara permisiune - la fel ca graffitiu sau stickerele. La terminarea ei, artistul o abandoneaza in locul in care a facut-o, aceasta putand sa dispara pana dimineata, sau in alte cazuri sa tina zile sau luni intregi.

  grafitti-4.jpg grafitti.jpg graffiti-tren-gara-cluj-IMG_2797.jpg graffiti.jpg Foto-graffiti-1.jpg 1174296_637508919601650_1487609425_n.jpg

  In Cluj-Napoca, fenomenul graffiti este foarte raspandit, de aceea Primaria Cluj-Napoca si organizatiile studentesti vin in sprijinul acestor artisti stradali, oferindu-le periodic spatii in care sa se exprime, intr-un context legal, pe panouri sau chiar pe garduri dezafectate sau trenuri parasite, incercand sa dea o noua imagine unor spatii urate. Kero, PSK, Rap Crew, Mar Verde, Stick - sunt doar cativa dintre artistii locali care si-au facut renume national.
  Pe langa aceste forme de arta, multi clujeni au condus adevarate propagande cu ajutorul sprayurilor graffiti, fie politice (dintre cele mai cunoscute fiind cele impotriva lui Traian Basescu sau a lui Victor Ponta), fie sociale (dintre cele mai cunoscute fiind Salvati Rosia Montana, Ramai in tara) - acestea fiind realizate cu ajutorul stencilurilor (acestea sunt niste sabloane decupate din hartie/plastic, peste care se sprayaza cu spray cu aerosol si vopsea, rezultatul fiind sablonul decupat din hartie care e acum imprimat pe suprafata dorita):
  Va ofer un filmulet cu realizarea si aplicarea unui astfel de stencil, este foarte interesant:


  Si cateva exemple de street instalations:

  melted-ice-cream-shop.jpg Fantastic-Voyage_web_slinkachu.jpg jux_red61.png
   
  Last edited by a moderator: Iul 8, 2015

Împărtășește această pagină

Acest website folosește cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experiență cât mai bună și cât mai simplă. Prin navigarea site-ului vă exprimați consimțământul conform reglementărilor pentru utilizatorii din U.E.