Casa Filstich Kemeny – refugiu pentru femeia vampir a secolului 17

Discuție în 'Obiective Turistice' deschisă de Bogdan, Iul 18, 2015.

 1. Bogdan

  Bogdan Cetățean Vechi

  Data înregistrării:
  Iun 23, 2015
  Mesaje:
  7
  Like-uri primite:
  4
  E posibil sa fii destul de familiarizat cu resedinta in cauza si, cel mai probabil, ai trecut de multe ori pe langa cladire fara ca macar sa-i acorzi vreo importanta. Casa Filstich Kemeny poarta numele lui Petru Filstich si a fost atestata istoric pentru prima data in anul 1597. De-a lungul a mai multe decenii, prin respectiva proprietate s-au perindat mai multe figuri istorice, printre care Paul Krausenegg, celebru comisar imperial si totodata comisar al fiscului, aflat in compania generalului Giorgio Basta, Valentin Homonnai, unul dintre candidatii la scaunul princiar in anul 1607, iar din 1707 casa intra in proprietatea celor doi frati Beszpremy si a lui Daniel Wass, trecand, dupa moartea acestuia din urma, in posesia Iuditei Vay, vaduva lui. Familia Kemeny obtine actul de proprietate din a doua jumatate a secolului 18.
  1.jpg
  Te intrebi , probabil, ce ar trebui sa mai stii in legatura cu Casa Filstich Kemeny, pentru ca titlul e acolo cu un motiv, nu? Ei bine, cea mai incitanta parte a istoriei casei cuprinde anii de inceput ai secolului 17, mai precis 1607-1608 cand Dionisie Banffy a devenit rezident temporar ca urmare a casatoriei sale cu infama Ana Bathory.

  Numele de Bathory e notoriu in istorie si e strans legat de vrajitorie, satanism si moarte, atat Ana, cat si mai cunoscuta ei verisoara Elisabeta fiind acuzate de crime oribile impotriva umanitatii si carnagii demne de filme de groaza. Elisabetha Bathory a avut o viata cel putin controversata, dar adevarata ei faima a inceput sa si-o cladeasca intre anii 1602-1604 cand au inceput sa iasa la iveal detalii absolut ingrozitoare despre ceea ce se intampla in intimitatea contesei. De-a lungul a 4 ani s-au adunat o multime de marturii care scoteau la iveala maceluri si torturi ce aveau loc intre zidurile castelului Csejte, dar si pe celelalte proprietati ale sale din Sarvar, Bratislava si Viena. Contesa obisnuia sa practice ritualuri satanice in care tortura, mutila si ucidea tinere servitoare, deseori obisnuind sa se scalde in sangele lor si chiar sa il bea, convinsa fiind ca devenea astfel mai puternica. Procesul Elisabetei Bathory a fost unul de fatada, nicidecum oficial, familia ei inchizand-o pe viata in castelul Cachtice, intr-un turn fara ferestre si doar cu cateva orificii prin care primea mancare si apa. A fost gasita moarta 4 ani mai tarziu. Numarul victimelor sale depasea 650 de suflete.
  hqdefault.jpg
  Desi nu atat de faimoasa ca verisoara sa, Ana Bathory a fost si ea supusa oprobriului public datorita predilectiei ei pentru sangele nevinovatelor si practicile vrajitoresti. A fost acuzata de moartea primului ei sot, dar si de relatii incestuoase cu propriul ei frate, Gabriel Bathory, cunoscut ca mare cuceritor si libidinos. De-a lungul timpului si-a atras denumirile de femeia vampir si tarfa insangerata a diavolului, iar acum numele ei e strans legat de istoria Casei Filstich Kemeny, de acum o pata sumbra in istoria orasului Cluj. e7d821fa6b12989f8b5b220ed84008ab.jpg

  Daca doresti sa vizitezi unul dintre putinele locuri din Cluj cu asemenea rezonanta istorica, poti gasi Casa Filstich Kemeny in piata Unirii la numarul 27.
   

Împărtășește această pagină

Acest website folosește cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experiență cât mai bună și cât mai simplă. Prin navigarea site-ului vă exprimați consimțământul conform reglementărilor pentru utilizatorii din U.E.