Castelul Banffy din Bontida, Cluj

Discuție în 'Obiective Turistice' deschisă de LogOn, Iun 27, 2015.

?
 1. Da, imi plac obiectivele turistice istorice

 2. Nu, prefer sa fac orice altceva

 3. Vizitez asa ceva numai daca imi este in drum

 4. Nu stiu...

Poți vedea rezultatele doar după votezi.
 1. LogOn

  LogOn Primar Cluj-Forum.ro Membru Staff

  Data înregistrării:
  Iun 9, 2015
  Mesaje:
  132
  Like-uri primite:
  4
  Situat la 30 de kilometri de Cluj-Napoca, in localitatea Bontida, Castelul Banffy este unul dintre cele mai importante obiective turistice din aceasta zona, cel mai mare castel din Transilvania si una dintre cele mai mari atractii din Romania. Acest castel este atestat documentar inca din secolul al XIV-lea, cand familia Banffy a intrat in posesia lui, prindr-o donatie a regelui Sigismund catre ei.

  Castelul-Banffy-din-Bontida-Cluj.jpg

  Castelul Banffy are o intreaga istorie de-a lungul celor peste 6 secole:
  • in 1680 a fost consemnat de catre un raport militar ca fiind o fortificatie
  • in 1740 si 1750 a suferit niste restaurari majore, la ordinul lui Denes Banffy, care l-a refacut in stil baroc. De asemenea el este cel care a adaugat camera cu statui
  • in 1820 a fost demolat de catre Iosif Banffy, descendentul lui Denes, care a unit curtea renascentista cu cea baroca
  • in 1944 a fost spital militar, iar la finalul celui de-al doilea darzboi mondial, soldatii nazisti aflati in retragere au ars castelul si tot mobilierul care era inauntru
  • pe vremea comunismului, Castelul Banffy a fost folosit pe post de scoala de soferi si spital pentru copii
  • in 1990 a fost declarat ca fiind monument istoric, castelul fiind restaurat in 1999 sub sprijinul mai multor organizatii straine si sub patronajul Printului Charles de Wales. Acesta este aspectul pe care il are in ziua de azi.
  Castelul-Banffy-din-Bontida-Cluj-2.jpg

  Pe langa faptul ca este un monument istoric, Castelul Banffy atrage in ultimii ani zeci de mii de turisti in Cluj, la faimosul eveniment ELECTRIC CASTLE, un eveniment care sustine 4 zile de concert in aer liber si diferite activitati zilnice urbane pentru participanti. Acest eveniment a adus in 2015 formatii si artisti cum sunt The Prodigy si Fatboy Slim si multi alti interpreti de muzica electronica, combinand astfel acest gen de muzica cu istoria castelului.

  Castelul Banffy este fara indoiala deja unul dintre locurile si obiectivele turistice reprezentative pentru Cluj si este cu adevarat un obiectiv pe care nici unul dintre noi nu ar trebui sa-l rateze.
   
  Editat ultima dată: Iun 29, 2015

Împărtășește această pagină

Acest website folosește cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experiență cât mai bună și cât mai simplă. Prin navigarea site-ului vă exprimați consimțământul conform reglementărilor pentru utilizatorii din U.E.