Ce este arta? - Muzeul National de Istorie a Transilvaniei

Discuție în 'Obiective Turistice' deschisă de Bogdan, Iul 24, 2015.

 1. Bogdan

  Bogdan Cetățean Vechi

  Data înregistrării:
  Iun 23, 2015
  Mesaje:
  7
  Like-uri primite:
  4
  Turism Cluj inseamna mai mult decat simple perindari prin locuri banale si batatorite, care nu iti spun nimic despre neegalata istorie Cluj si despre valoarea arheologica a orasului.

  Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, localizat in Casa Petrevich-Horvath de pe strada Constantin Daicoviciu, este reminiscenta istorica a primului muzeu din trecutul inregistrat al Transilvaniei. Societatea Muzeului Ardelean, caci la ea ne referim, a luat fiinta in 1859 si detinea bogate comori arheologice, mineralogice si zoologice, dar si o colectie etnografica si o pinacoteca. Universitatea din Cluj a preluat cele peste 24.000 de piese de colectie de natura arheologica si numismatica, plus o cantitate impresionanta de relicve de mineralogie si zoologie, odata cu infiintarea oficiala din 1872. Colectia de antichitati extrem de pretioase a fost mutata prin mai multe locuri, din cauza lipsei de spatiu, intr-un final decizandu-se ca institutia, laolalta cu intregul ei patrimoniu, sa fie stabilita in sediul actual din strada Daicoviciu.
  Muzeul-de-istorie.jpg

  Abia in 1948 pretioasele colectii au trecut in patrimoniul Academiei Romane de Cluj, iar de la 1963, pe 1 ianuarie, Muzeul de Istorie a devenit institutie oficiala, deschisa publicului larg, fiind clasificat, 31 de ani mai tarziu, drept institutie de importanta nationala.

  Ciudatenii

  Printre miile de exponate se afla una in special intriganta si anume o bucata metalica, datand din 1973, descoperita alaturi de fosile de mastodont, undeva in aproprierea Aiudului. Sa afli ca respectiva bucata de metal e aproape identica la aspect cu un tren de aterizare modern poate nu te-ar soca atat de mult daca nu ai stii ca datarea cu carbon a revelat o vechime a piesei de 250.000 de ani. Mai mult, se pare ca in compozitia ei se afla mai multe metale, ca zincul, cuprul, zirconiul si cobaltul care au fost descoperite in si utilizate la scara larga doar in istoria recenta (anii 1735 – 1825), iar daca asta nu ar fi de ajuns, aliajul contine si staniu, facand ca intreaga compozitie sa fie imposibil de realizat, chiar si in prezent.
  4f310fdd-f914-4b6e-9d26-0ab5adcb6abf.jpg
  Nu trebuie sa fii clujean sa afli adevarata valoare a istoriei, pentru ca Muzeul National de Istorie a Transilvaniei prezerva mai mult decat fapte si lucruri locale. Adaposteste bucati dintr-o istorie universala care ne priveste pe toti si care sunt de o mai mare importanta pentru ramura turism Cluj decat ai putea crede. Ce este arta? intrebam in inceputul articolului. Arta este capacitatea de a privi ceva banal si de a observa extraordinarul din spatele sau. Asta ne ofera Muzeul National de Istorie a Transilvaniei.


  Adresa: Strada Constantin Daicoviciu, nr 2

  Program 22 iunie – 13 septembrie 2015: Luni si Marti – inchis

  Miercuri – 12:00 – 18:00

  Joi, Vineri, Sambata si Duminica – 10:00 – 16:00

  Pretul biletelor: Adulti – 3 lei / persoana pentru expozitii temporare si 6 lei / persoana pentru vizitarea Colectiei de Istorie a Farmaciei

  Elevi si studenti – beneficiaza de o reducere de 50% dar platesc o taxa de timbru.

  Website: www.mnit.ro
   
  Last edited by a moderator: Iul 24, 2015
Se încarcă...
Topicuri similare
 1. Bogdan
  Răspunsuri:
  2
  Vizualizări:
  1,802

Împărtășește această pagină

Acest website folosește cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experiență cât mai bună și cât mai simplă. Prin navigarea site-ului vă exprimați consimțământul conform reglementărilor pentru utilizatorii din U.E.