Cetatuia Cluj

Discuție în 'Obiective Turistice' deschisă de horea_cj, Iul 9, 2015.

 1. horea_cj

  horea_cj Cetățean Nou pe Cluj-Forum.ro

  Data înregistrării:
  Iun 25, 2015
  Mesaje:
  14
  Like-uri primite:
  2
  Toata lumea a auzit de Cetatuia sau Parcul Cetatuia, un loc minunat aproape de centrul Clujului, care ofera o belvedere extraordinara asupra intregului oras. Fiecare student clujean a venit aici cel putin o data, ca a fost pentru plimbare, pentru o cafea, ca este fotograf amator, sau ca a avut o intalnire cu jumatatea sa.
  Puteti opta pentru un tur ghidat organizat periodic sau la cerere sau puteti citi randurile ce urmeaza:

  Construita in perioada habsburgica in secolul al XVIII-lea (intre 1715 si 1735), Cetatuia este o fortificatie de tip Vauban (prima de acest tip din Transilvania. alta fortificatie de acest tip celebra este Cetatea Alba Iulia), cu ziduri in forma de stea, incojurata de bastioane (proiectata de Giovanni Morando Visconti, un inginer militar de origine italiana). Locul construirii a fost simplu de ales, fiind cel mai inalt punct din zona, cu o altitudine de 405 metri. Scopul ei initial a fost de a asigura controlul asupra orasului, dar a folosit si ca inchisoare (Revolutia de la 1848). Din fostele cladiri si ziduri, au mai ramas acum o mica parte, si acestea din pacate acoperite cu graffitiuri. Este folosita reduta acum, ca turn al parasutistilor, dar tot platoul a fost afectat de alunecarile de teren, nemaifind consolidat inca de la constructia lui.

  00077559_large.jpg poza-cetatuia_doomhz_3.jpg cetatuie-clujbelvedere.jpg cetatuia-0291.jpg cetatuia-panorama1.jpg Dealul-Cetatuia-Cluj-Napoca.jpg
  In 1970 a fost construit Hotelul Belvedere, care a fost inchis multi ani dupa revolutie, dar acum functioneaza din nou, fiind reabilitat, si este foarte cautat mai ales de turisti straini, pentru pozitionarea sa care ofera o belvedere exceptionala asupra Clujului. Crucea imensa din fier pe care o vedem si azi, a fost inaltata in 1995 in memoria celor care au fost inchisi aici, proiectul fiind realizat de arhitectul Virgil Salvanu. Poarta Vieneza este poarta de pe latura de nord, ramasa in picioare si astazi, si reprezenta intrarea principala in cetate.

  Poarta Apei, construita in stil baroc cu bolti masivi si ganguri stramte, este poarta pe sub care se trece astazi daca urci pe scarile lungi care pornesc din strada principala. Toate aceste ganguri s-au surpat de-a lungul timpului, dar au fost reabilitate si refacute, cu sprijinul Primariei. Este greu de observat stilul baroc prezent in toate constructiile din Cetatuie, din cauza ca a fost o fortificatie militare, deci decorurile cu care suntem obisnuiti lipseau nefiind necesare; dar a fost prima cladire in stil baroc construita in Cluj-Napoca.

  Fostul depozit de praf de pusca este astazi o terasa, construit din piatra bruta, fiind oricand in pericol sa sara in aer.
  Nu exista poze cu cetatea in forma ei initiala, dar va las o reconstituire interesanta realizata de Radu Olteanu:

  Cetatuia_Plan1.jpg
   
  Last edited by a moderator: Iul 9, 2015
Se încarcă...

Împărtășește această pagină

Acest website folosește cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experiență cât mai bună și cât mai simplă. Prin navigarea site-ului vă exprimați consimțământul conform reglementărilor pentru utilizatorii din U.E.