Cluj-Napoca: două milenii de cultură și istorie

Discuție în 'Articole despre Cluj' deschisă de LogOn, Iun 15, 2015.

 1. LogOn

  LogOn Primar Cluj-Forum.ro Membru Staff

  Data înregistrării:
  Iun 9, 2015
  Mesaje:
  132
  Like-uri primite:
  4
  Istoria Clujului pe care nu o știam

  Fostă capitală a Daciei Porolissensis, menționat sub numele de Napuca, orașul pe care îl știm cu toții acum ca fiind Cluj-Napoca este atestat documentar încă de acum două milenii de geograful greco-egiptean Claudius Ptolemaeus (90 D.C. -168 D.C.), cunoscut și ca matematician, scriitor, astronom și astrolog. Această atestare documentară a fost făcută imediat după războaiele de cucerire ale Daciei, din anii 107-108 și constă într-o bornă militară, fondată pe malul drept al râului Samus. Napuca era la început un simplu vicus (un fel de cartier la romani) și a trecut la rangul de municipiu pe vremea împăratului Hadrian, numindu-se pe atunci Municipium Aelium Hadrianum Napoca.

  Cluj-Napoca-două-milenii-de-cultură-și-istorie.jpg

  Mai târziu, undeva prin anul 180 D.C. a fost desemnat rangul de colonie, sub domnia lui Marcus Aurelius. Colonia din acea vreme dispunea de instituții legale și de învățământ, senat local, magistrați și !adunarea poporului”, de fapt de un statut care se regăsea în oricare din orașele din Imperiul Roman.

  Din cauza năvălililor barbare care au urmat retragerii Imperiului Roman, orașul a suferit un puternic regres, în anul 271 D.C. După această dată vechiul oraș a surprins printr-o înfloritoare dezvoltare economică, datorită acumulării de valori economice, artistice și culturale. Ulterior i-a fost atribuit un supranume cu care nu multe orașe se puteau mândri, acela de Oraș Comoară.

  Etimologie și denumiri

  Una dintre ipoteze spune că numele de Cluj provine din latinescul Castrum Clus, folosit pentru prima dată în secolul al XII-lea, nume al cetății medievale al acestui loc din acele timpuri. Noțiunea de Clus înseamnă în limba latină ”închis” și se referă la dealurile care înconjoară acest oraș. O altă ipoteză spune că numele de Cluj-Napoca are proveniență din germanul Klaus sau din cuvântul Klause, care înseamnă trecătoare printre munți.

  Alte denumiri ale orașului au fost Kolozsvar (in maghiară) și Klausenburg (în germană), după coloniștii sași care s-au asezat în cetatea Cluj, în timpul regelui Stefan al V-lea al Ungariei. În anul 1974, numele acestui oraș a fost schimbat în Cluj-Napoca.

  Epoca Medievală

  Următoarea atestare documentară a fost făcută în anul 1167, în epoca medievală, orașul denumindu-se acum Castrum Clus. În această perioadă, datorită atacurilor tătare, grupuri foarte mari de coloniști sași s-au așezat în această cetate, în timpul domniei lui Ștefan al V-lea al Ungariei. Împăratul Sigismund de Luxenburg, când a devenit rege al Ungariei în anul 1405, a declarat Clujul drept Oraș Liber, o titulatură care-i acorda în primul rând dreptul de a se dezvolta în continuare din punct de vedere economic, politic, cultural și artistic.

  Cluj-Napoca-două-milenii-de-cultură-și-istorie-2.jpg

  Matia Corvin (Matei Corvin), rege al Ungariei între anii 1458 și 1490 (născut aici, în Cluj) s-a ocupat de creșterea breslelor meșteșugărești din acest oraș, iar acest lucru a dezvoltat orașul într-un mod extraordinar. El a apărat orașul Cluj-Napoca în confruntările cu așezările din jur și a acordat nu mai puțin de 41 de privilegii localității sale natale.

  Baba Novac, un important ostaș al lui Mihai Viteazul, a fost judecat și ars de viu în oraș. Întemeietorul primei uniri a românilor, Mihai Vodă, a cinat pentru ultima dată la Cluj, după care a fost ucis din ordinul generalului Basta la 3 km sud de Turda.

  Aproape de vremurile noastre

  La sfârșitul secolului al XVII-lea intră sub dominație austriacă, iar orașul Cluj-Napoca devine capitală a Transilvaniei, având deja 10,660 de locuitori. La 1848, orașul este cuprins de mișcările revoluționare, iar in cadrul revoluției va adăposti tratativele duse de Nicolae Bălcescu și Cezar Bolliac pentru unirea revoluției române cu cea maghiară.

  În urma Ausgleich-ul (compromis) prin care a fost constituită Austro-Ungaria în 1867, Clujul (și Transilvania) au fost reintegrate în Regatul Ungariei. După Primul Război Mondial a urmat înfăptuirea Marii Uniri, iar Transilvania a reintrat în componența Regatului Romîniei. În 1940 a revenit în teritoriul Ungariei, dar forțele maghiare și germane care controlau orașul au fost înfrânte de trupele românești și sovietice în octombrie 1944, iar astfel, prin Tratatul de la Paris, Cluj-Napoca a intrat din nou sub teritoriul Romîniei.

  Cluj-Napoca-două-milenii-de-cultură-și-istorie-4.jpg

  În Prezent...

  În momentul de față, Cluj-Napoca este al doilea oraș (număr de locuitori) cel mai mare din țară, după București. De asemenea, din punct de vedere economic, Cluj-Napoca este nucleul economiei din Ardeal, având importante centre de afaceri - a fost declarat centrul IT-ului din România, deoarece ”găzduiește” cel mai mare număr de angajați din domeniul IT pe cap de locuitor din țără.
  Orașul Cluj găzduiește o multitudine de culturi și naționalități și este un important centru cultural: teatru, film, artă, muzică, etc.
   
  Editat ultima dată: Iun 29, 2015

Împărtășește această pagină

Acest website folosește cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experiență cât mai bună și cât mai simplă. Prin navigarea site-ului vă exprimați consimțământul conform reglementărilor pentru utilizatorii din U.E.