Clujul comemoreaza holocaustul romanesc

Discuție în 'Cultural' deschisă de Cudyu, Oct 10, 2015.

?
 1. Da, desigur

 2. Nu stiu

 3. Nu, in niciun caz

Poți vedea rezultatele doar după votezi.
 1. Cudyu

  Cudyu Primar Cluj-Forum.ro Membru Staff

  Data înregistrării:
  Iul 6, 2015
  Mesaje:
  105
  Like-uri primite:
  10
  Muzeul de Arta din Cluj a gazduit in aceasta saptamana simpozionul Ziua Nationala de Comemorare a Holocaustului, eveniment organizat la initiativa clujeanului Andrei Klein, unul dintre cei patru supravietuitori ai terorii din Lagarul Moghilev.

  Klein este unul din nou nascutii ce au facut primii pasi in interiorul unui lagar de exterminare. In cinstea acelor clipe de glorie in care miscarea holocaustului a fost infranta si in cinstea supravietuitorilor, la acest eveniment s-au adunat nenumarati istorici. Acestia au vorbit despre Pogromul de la Iasi, cel din Dorohoi sau cel de la Galati.

  1.jpg

  Unele istorisiri au reflectat pete rusinoase din istoria Romaniei, accentuand faptul ca in tara domnea in acele momente o ura si o atmosfera genocidala puternica. Aceasta a prins radacini in holocaustul romanesc, acesta extinzandu-si existenta pe doua paliere. Miscarea Legionara a fost cel mai mare propagator al acestor miscari de genocid, imbarcand mii de evrei in trenurile mortii, spre Auschwitz, Bergen - Belsen sau Bierkenau. De asemenea, o uriasa masa de evrei au fost deportati in lagarele de exterminare aparute in Transilvania si Ucraina.

  Toate aceste miscari au inceput in urma cuceririi puteri de catre Octavian Goga, acest poet nationalist retragand in prima instant cetatenia a peste 120 de mii de evrei. Alti 270 de mii au ramas in Transilvania si de acolo au fost preluati de cei aflati la putere, deoarece Transilvania era condusa de catre unguri, iar o buna parte din acestia au fost localizati si in Basarabia si Bucovina de Nord, regiuni ocupate de URSS. Legionarii au inceput o noua faza a holocaustului, insa acestia au adus pe chipul evreilor o oarecare relaxare, strategia fiind sa lase peste 80 de mii de evrei sa plece din Romania. In acelasi ani insa persecutiile au prins amploare, doar in Odessa, oras cucerit de romani, au murit in scurt timp peste 40 de mii de evrei. In acelasi timp, in Iasi au fost ucisi nu mai putin de 12 mii de oameni.

  2.jpg

  In memoria acestor nevinovati si din respect pentru cei ce s-au opus acestei miscari, Clujul a organizat joi o comemorare a holocaustului romanesc. Istoricii prezenti si-au prezentat istorisirile, condoleantele si adancile regrete fata de cei pierduti in vechime.
   
  Editat ultima dată: Oct 10, 2015
Se încarcă...
Topicuri similare
 1. Bianca C
  Răspunsuri:
  0
  Vizualizări:
  463

Împărtășește această pagină

Acest website folosește cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experiență cât mai bună și cât mai simplă. Prin navigarea site-ului vă exprimați consimțământul conform reglementărilor pentru utilizatorii din U.E.