Clujul dezvolta o aplicatie pentru donatorii de sange

Discuție în 'Locale' deschisă de xEduard18, Aug 1, 2018.

?
 1. Da, o sa donez.

  0 vot(uri)
  0.0%
 2. Nu, nu o sa donez.

  0 vot(uri)
  0.0%
 1. xEduard18

  xEduard18 Primar Cluj-Forum.ro

  Data înregistrării:
  Iun 9, 2018
  Mesaje:
  34
  Like-uri primite:
  1
  De mult timp, Romania este in criza de sange. Primarul Emil Boc a propus IT-istilor realizarea unei aplicatii cu scopul de a incuraja oamenii sa doneze.

  [​IMG]

  Primarul a declarat, in cadrul matinalului de la Realitatea FM Cluj, ca va propune IT-istilor infiintarea unei aplicatii pentru a-i notifica pe cei ce doneaza sange atunci cand donatia lor a salvat o viata. Ideea este inspirata de la suedezi, care deja dispun de o asemenea aplicatie: “Suedezii au o aplicatie mobile prin care cel care a donat sange primeste o informare atunci cand sangele pe care l-a donat a salvat o viata, ca sa aduca un element de incurajare pentru toti cei care pot si indeplinesc conditiile legale sa doneze sange” a spus Emil Boc, primarul Clujului.


  “Ma gandesc sa propun si eu Consiliului Consultativ de Inovare si IT sa cream si noi o asemenea aplicatie prin care cei care doneaza sange sa primeasca aceste informatii sis a incurajam si mai mult donarea de sange din municipiu. Cred ca este o actiune extreme de umanitara si sufletista, este o actiune pe care o incurajez din tot sufletul”, a mentionat Boc.


  Aplicatie pentru donator, lansata in 2017


  O aplicatie pentru donatorii de sange care utilizeaza telefoane cu sistem de operare IOS a fost lansata in anul 2017: “donez 450 este un proiect online, national, care isi propune sa faciliteze procesul de donare de sange prin intermedierea comunicarii dintre centrele de transfuzie de sange din Romania si potentialii donatori. Ne dorim ca platforma “donez450” sa fie o comunitate a donatorilor active din Romania, oferindu-le support in procesul de donare prin notificari pe mail s isms in functie de nevoile de sange din centrele de donare” – descrie site-ul aplicatiei.


  Echipa GluLabs a pornit proiectul “donez450”, un laborator intern de stimulare al initiative antreprenoriale din cadrul companiei clujene din industria IT – “Life is Hard-Work Soft”. Organizatia Studentilor Medicinisti din Cluj, recunoscuti pentru implicarea active prin comunitate prin organizarea campaniilor de donare de sange in Cluj-Napoca sustin acest proiect.


  Aplicatia informeaza utilizatorul in momentul cand donatia de sange are cel mai mare impact, care este cel mai apropiat de centru si care sunt nevoile, pe grupe de sange.


  Apel de la C.R.T.S.C: “Nevoia de sange nu isi ia niciodata concediu!”


  Centrul Regional de Transfunzie Sanguina Cluj a facut un apel public catre cetateni: “Pe timpul verii, numarul celor care se prezinta sa doneze la centru a scazut dramatic, abia se ajunge la putin peste 30 de donatori pe zi, iar cererea venita din partea clinicilor si spitalelor din regiune nu s-a diminuat, din contra. Bolnavii au nevoie permanenta de sange, ei nu intra in vacanta. Nevoia de sange nu isi ia concediu!”  Conditii pentru a putea dona sange:

  · Varsta cuprinsa intre 18-60 ani

  · Tensiune arteriala sistolica intre 100-180 mmHg

  · Puls regulat, 60-100 batai/minut

  · Greutate peste 50 kg (difera in functie de inaltime si sex)

  · Sa nu fii suferit in ultimele 6 luni interventii chirurgicale

  · In cazul femeilor: sa nu fie insarcinate, in perioada de lauzie, in perioada ciclului menstrual

  · Sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 48 de ore inaintea donarii

  · Sa nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine

  · Sa nu fii avut antecedente: hepatice, TBC, malarie, sifilis, epilepsie sau alte boli neurologice, boli psihice, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele (psoriasis, vitiligo), miopie (peste (-6) dioptrii), cancer

  · Intre doua donari de sange trebuie sa treaca o perioada de cel putin 70 zile


  Inainte de donare:

  · Nu fumati cu cel putin o ora inainte si dupa donare

  · Veniti la donare odihnit

  · Puteti consuma o cana cu ceai sau cafea, un mic dejun putin consistent, legume si fructe  Beneficiile donatorului:

  · Eliberarea la cerere a analizelor medicale effectuate (grupa sanguine, Rh, hemoleucograma, hepatita B, hepatita C, HIV, HTLV, analize biochimice)

  · Eliberarea unei adeverinte pentru o zi libera

  · Eliberarea a 7 bonuri valorice

  · Eliberarea unei adeverinte pentru reducere 50% pe mijloacele de transport in comun.  Clujenii care doresc sa doneze sange sunt asteptati la centrul de donare de pe Str. Nicolae Balcescu, nr. 18, in cursul saptamanii, de la 7:30 – 13:30.
   
Se încarcă...

Împărtășește această pagină

Acest website folosește cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experiență cât mai bună și cât mai simplă. Prin navigarea site-ului vă exprimați consimțământul conform reglementărilor pentru utilizatorii din U.E.