Clujul doboara un nou record financiar

Discuție în 'Economie' deschisă de Cudyu, Oct 31, 2015.

 1. Cudyu

  Cudyu Primar Cluj-Forum.ro Membru Staff

  Data înregistrării:
  Iul 6, 2015
  Mesaje:
  105
  Like-uri primite:
  10
  Clujul urca din nou in pozitia globala la capitolul nivel de trai, doborand un nou record financiar. Salariul mediu a crescut cu 10 procente si somajul a scazut cu o treime in ultimul an in minunatul oras transilvanean.

  Industria hoteliera si cea alimentara sunt pe val. In plina dezvoltare, sectoarele hoteliere au avut parte de turisti veniti in Cluj cu ocazia marilor festivaluri ce le-au dezvoltat clujenii in aceasta vara. Sectorul turistic s-a bucurat de o crestere de aproximativ 20 %, turistii venind in Cluj pentru a participa la evenimentele desfasurate prin prisma programului Cluj – Capitala Culturala Europeana.

  1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg
  5.jpg 7.jpg 10.jpg

  Numarul de turisti cazati la hoteluri si pensiuni, vile sau campinguri in perioada ianuarie – august 2015 a crescut cu 19.86 % fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata statisticile Directiei Judetele de Statistica Cluj. Acest numar a ajuns la 413.072 de persoane.

  Incredibila crestere a fost determinata de faptul ca orasul a fost desemnat Capitala Europeana a Tineretului. De asemenea, prin comparatie cu alte orase de aceleasi dimensiuni si cu aceeasi populatie, Clujul este netsuperior la capitolul atractivitate si aranjament. Clujul este extrem de atractiv pentru turisti si prin prisma barurilor si localurilor care se deschid lunar.

  Comform aceleiasi DJSC, cresterile salariale sunt de 9.94 procente in comparatie cu anul trecut, iar rata somajului a avut o scadere drastica de 31.54 procente in perioada ianuarie – august 2015 fata de anul trecut. Simple exemple ale cresterii economice si ale indicilor de atractivitate sunt Festivalul Untold si Electric Castle. Pentru Untold gradul de ocupare a fost de 100 %, iar cu doua sau trei luni inainte nu mai existau deja camere disponibile in unitatile de cazare.

  12.jpeg

  De asemenea, Clujul reprezinta un adevarat pol de dezvoltare in serviciile IT si outsourcing, fapt care favorizeaza cresterea economica intr-un mod frenetic. Cresterea salariilor s-a manifestat cel mai bine in domeniul IT, insa nu ca o crestere absoluta. Locurile de munca s-au inmultit, iar salariile sunt destul de bune in acest domeniu, insa acest lucru nu se aplica la general. Totusi, IT-ul reuseste sa genereze sustenabilitate in situatia economica a orasului si iata ca aceste cresteri economice ridica cu mult potentialul acestor servicii.

  De exemplu, in Cluj castigul mediu salarial pe primele 8 luni ale anului 2015 a fost in valoare de 2677 de lei brut. Acesta nu s-a datorat insa programelor Cluj Capitala Europeana a Tineretului, ele generand crestere doar in sistemul turistic si alimentar. Acestea s-au generat in mare parte datorita sistemului IT si outsourcing din Cluj, sistem ce ofera beneficii si se evidentiaza la nivel global.

  global economy.jpg

  Despre Cluj avem doar cuvinte bune in acest an si din nou orasul demonstreaza ca merita mai mult decat oricand acest titlu de Capitala Culturala Europeana in anul 2021. Pana atunci cu siguranta cresterile vor eficientiza si mai mult economia Clujului si orasul se va bucura de o reala dezvoltare pe toate planurile.
   
  Editat ultima dată: Oct 31, 2015
Se încarcă...

Împărtășește această pagină

Acest website folosește cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experiență cât mai bună și cât mai simplă. Prin navigarea site-ului vă exprimați consimțământul conform reglementărilor pentru utilizatorii din U.E.