Clujul sustinut in cursa pentru titlul de Capitala Culturala Europeana

Discuție în 'Articole despre Cluj' deschisă de Cudyu, Sep 2, 2015.

?
 1. Da

 2. Nu stiu

 3. Nu

Poți vedea rezultatele doar după votezi.
 1. Cudyu

  Cudyu Primar Cluj-Forum.ro Membru Staff

  Data înregistrării:
  Iul 6, 2015
  Mesaje:
  105
  Like-uri primite:
  10
  Proiectul Capitala Culturala Europeana in 2021 incepe sa prinda contur pentru Cluj, orasul accentuand din ce in ce mai mult potentialul pe care il are si dorinta arzatoare de a detine acest titlu. In urma depunerii candidaturii Clujului pentru titlul de Capitala Culturala Europeana, s-au oficiat 10 prezentari publice asupra temelor care se pun in dezbatere pentru a fi urmate de catre clujeni in cursa pentru acest tritlu si, totodata, s-a oferit oportunitatea fiecarui cetatean de a veni cu propuneri de proiecte. In acest fel, Cluj-Napoca a strans peste 60 de proiecte cu care poate concura in aceasta cursa. Insa aceasta nu este singura veste buna pentru ardeleni. Clujul este, in acelasi timp, primul oras care si-a setat bugetul pentru acest proiect.

  Au fost alese noua teme finale care se vor concretiza in actiuni: Satul Transilvan, Treasure Cluj, Creativitatea Sociala, Interculturalitate, Somes de la Vest la Est, Youth Legacy, Artele Spectacolului, Centrul European de Arta Contemporana si Cluj Media City. Cu aceste idei pleaca Cluj-Napoca la drum pentru titlul de Capitala Culturala Europeana si suma de 35 milioane de euro. Sustinatorii Clujului nu se sfiesc sa se arate, asa incat Primaria Municipiului Cluj pune la bataie 15 milioane de euro, din anul 2017 pana in 2022. De asemenea, Consiliul Judetean a intrat si el in cursa, garantand 6 milioane de euro daca Clujul obtine titlul de Capitala Culturala Europeana. Uniunea Europeana urmeaza sa acorde 1.5 milioane de euro, restul banilor provenind din sponsorizari (2.5 milioane euro) si de la Guvernul Romaniei (10 milioane euro). Aceasta suma a fost oferita pentru a putea suporta activitatile culturale si pentru a sustine programele pilot, astfel 70 de procente vor fi folosite in acest sens. 15.57 % din bani vor reprezenta bugetul de marketing si promovare, iar 14.29% vor fi banii ce vizeaza cheltuielile generale si fondul de rezerva.

  consiliu-local.jpg

  Suportul a fost pus la dispozitie Clujului ca o garantie a determinarii autoritatii locale de a sustine orasul in aceasta cursa, insa acapararea sumelor este conditionata de reusita Clujului in ceea ce priveste obtinerea titlului. Este mai mult decat entuziasmant faptul ca autoritatile au reusit sa se mobilizeze si sa produca o asemenea bucurie in inimile clujenilor, oferind sansa orasului de a arata ce poate. Proiectul a fost gandit in asa fel incat, nu doar Clujul sa se bucure de aceasta sansa. Proiectul tinteste dezvaluirea comorilor ardelenesti din Cluj si din jurul orasului.

  Asociatia Cluj-Napoca 2021 Capitala Culturala Europeana a facut deja demersurile necesare angrenarii orasului in acest proiect. Au fost parcurse etape esentiale precum: redactarea strategiei culturale, redactarea conceptului candidaturii, identitatea vizuala si sloganul, liniile de program, temele specifice programului cultural, precum si altele.

  In ceea ce priveste temele, trei dintre ele tintesc in plin dezvoltarea unor institutii aflate in subordinea Consiliului Judetean. Aceste teme sunt: Satul Transilvanean, Treasure Cluj si proiectul de Promovare in domeniul artelor vizuale si arhitecturii contemporane.

  Satul Transilvan – o impletire de etnii, confesiuni si istorii
  Proiectul Satul Transilvan abordează o viziune a relatiei dintre Cluj-Napoca de azi si comunitatile din vechime, rurale, cautand sa scoata in evidenta valorile pe care cele doua medii, aparent disparate, le au si le pot combina, oferind atractie si frumusete meleagului ardelean.

  poza 1 c.jpg poza 2 ..jpg

  Treasure Cluj – locuri si oameni
  Scopul proiectului Treasure Cluj este dezvaluirea municipiului, prin locurile sale si prin oamenii sai, evidentiind potentialul turistic de care are parte Clujul. Una dintre componentele majore ale proiectului este Parcul de Etnografie Intergalactica. Este vizata amenajarea spatiului din vecinatatea Muzeului Etnografic Romulus Vuia, in vederea realizarii unui parc tematic care sa imbine arta, tehnologia si etnografia. Caracterul etnografic este oferit de catre bogatia si mostenirea muzeului existent, iar cel intergalatic de catre misticismul si legendele urbane create in jurul padurii Hoia-Baciu, legende cunoscute chiar la nivel international.

  poza3.jpg poza 4.jpg

  Promovare in domeniul artelor vizuale si arhitecturii contemporane.
  In ceea ce priveste acest proiect, Centrul European de Arta Contemporana va avea un statut de platforma multifunctionala de cercetare, expunere, educatie si promovare in directia artelor vizuale si arhitecturii contemporane, fiind gandit ca o formula inovatoare pentru ceea ce reprezinta muzeele plasate pe aceasta nisa. Relationarea cu celelalte unitati din domeniu va usura munca si va face din acest proiect un real succes. Muzeul de Arta, Universitatea de Arta si Design, UBB, Uniunea Artistilor Plastici, Fabrica de Pensule si galeriile de artă se arata mai mult decat interesate de a participa active in sustinerea Clujului pe acest drum. Si ONG-urile cu profil artistic sunt de acord cu acest proiect si isi aduc aportul in sustinerea Clujului.

  poza 5.jpg poza 6.jpg

  In urma atator evenimente culturale sustinute de Cluj-Napoca si cu ajutorul acestor institutii, orasul transilvanean porneste la o calatorie de lunga durata ce arata din ce in ce mai promitator si este din ce in ce mai aproape de succes. Noi facem tot ce putem sa sustinem Clujul si incurajam initiativele de a promova si de a contribui la acest succes.
   
  Last edited by a moderator: Sep 2, 2015
  LogOn likes this.
 2. LogOn

  LogOn Primar Cluj-Forum.ro Membru Staff

  Data înregistrării:
  Iun 9, 2015
  Mesaje:
  132
  Like-uri primite:
  4
  Foarte bun articolul! Bravo :)
   
  Cudyu likes this.
Se încarcă...

Împărtășește această pagină

Acest website folosește cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experiență cât mai bună și cât mai simplă. Prin navigarea site-ului vă exprimați consimțământul conform reglementărilor pentru utilizatorii din U.E.