Franturi de istorie - Mormantul lui Mihai Viteazul

Discuție în 'Obiective Turistice' deschisă de Cudyu, Aug 27, 2015.

?
 1. Da si mai doresc sa merg

 2. Da, dar nu mai doresc sa merg

 3. Nu, dar as dori sa merg

 4. Nu si nici nu doresc sa merg

Poți vedea rezultatele doar după votezi.
 1. Cudyu

  Cudyu Primar Cluj-Forum.ro Membru Staff

  Data înregistrării:
  Iul 6, 2015
  Mesaje:
  105
  Like-uri primite:
  10
  La doar 3 kilometri de Turda strajuieste vesnic adevarata dovada a vitejiei poporului romanesc, Mormantul voievodului Mihai Viteazul. Magnificul monument infatiseaza o piramida ce reprezinta cele 3 principate pe care Mihai Viteazul le-a unit in timpul domniei sale. Fiecare latura a monumentului prezinta o stema reprezentativa pentru cate un principat. Inaltimea monumentului reprezinta cu exactitate anul in care Unirea s-a produs, masurand fix 1601 centimetri. Pe una din laturile mormantului construit din marmura salasluieste si sigiliul domnitorului.

  Un adevarat monument istoric si un obiectiv turistic demn de a fi luat in seama, acest proiect a luat nastere in anul 1977, fiind inaugurat odata cu noul obelisc ce tine locul troitei construite la 1923. Mainile lui Marius Butunoiu au coordonat si au trudit acest minunat obiectiv turistic, realizand o opera de arta ce reprezinta in cei 16 metri de marmura o intreaga istorie a neamului romanesc. Fiind, de departe, mandria orasului Campia Turzii, mormantul voievodului se afla in apropierea locului unde a sezut pentru o buna perioada de timp capela bizantina distrusa de nationalistii maghiari. In locul acelei capele a fost construita mai tarziu troita, iar azi, locul troitei este ocupat cu demnitate osteneasca de obelisc.

  Monumentul este construit din beton armat si este placat cu marmura de Ruschita, ceea ce-l face pe Marius Butunoiu sa fie unul dintre putinii maestrii ce au lucrat cu acest material. La baza fiecarei laturi se afla stema principatelor unite de catre voievod, si aceste obiecte fiind construite din marmura alba de Simeria, la fel ca placa mormantului.

  poza 1 ..jpg

  Sigiliul domnitorului poarta cu onoare si cu deosebit respect fata de neamul romanesc urmatoarele cuvinte: ”Aici odihneste Mihai Viteazul (1593-1601), Domn al Tarii Romanesti, al Ardealului si a toata Tara Moldovei”. In completarea acestei minunate declaratii sunt enumerate cele mai cutezatoare dovezi de curaj ale stramosului nostru: luptele de la Nicopole, Sadova, Calugareni, Selimbar, Miraslau si Guraslau.

  In imediata apropiere a mormantului a fost constuita Biserica Mihai Voda, in anul 2005, urmand ca obeliscul sa ii fie strasnic pazitor al portii, pe vecie. Bineinteles ca aceasta biserica reprezinta o copie fidela a Manastirii Mihai Voda, ridicata la Bucuresti, chiar de catre voievodul caruia ii poarta numele.

  poza 2 ..jpg

  Prin acestea aducem slava voievodului Mihai Viteazul care ne-a oferit o domnie scurta insa de cea mai deosebita insemnatate. Mihai Viteazul ramane viu prin aceste monumente, fiind in continuare un strasnic pazitor al neamului romanesc. Amintirea sa este purtata cu mandrie de orasul Transilvanean, Campia Turzii, iar turistii ce viziteaza acest monument aduc laude si se inchina vesnic voievodului.

  In ciuda perioadei lungi de timp care a trecut pana a-i fi recunoscute meritele, Mihai Viteazul este una dintre cele mai reprezentative embleme ale istoriei romanesti, fiind cel mai de seama personaj pentru intreaga lume crestina din Balcani. Aceasta comunitate l-a numit Steaua lor rasariteana, tocmai datorita luptelor purtate pentru a elibera teritoriile aflate sub dominatia otomana.

  Inalta functie pe care a detinut-o nu l-a facut nicio clipa sa isi piarda scopul si mandria nu i-a intunecat privirea voievodului Mihai Viteazul, asa incat acesta a ajuns sa realizeze prima unire din istorie a Principatelor Romane si a condus cu cinste si cu indarjire romanii spre victorii celebre impotriva oastei otomane. Bravul voievod a incetat din viata si a lasat mostenire romanilor intregi file de istorie, pe care acestia sa le propage, spre a arata adevarata istorie curata a neamului nostru.

  poza 3 ..jpg

  Acestea, fie ele de hartie, fie de marmura sau fier, salasluiesc azi in intreaga Romanie si poarta mai departe cinstea si onoarea unicului eliberator, Mihai Viteazul. Campia Turzii se bucura ca poate impartasi acest sentiment cu toti romanii si ii invita pe acestia la mormantul voievodului Mihai Viteazul.
   
  Last edited by a moderator: Aug 31, 2015
 2. Marius Titulescu

  Marius Titulescu Cetățean Nou pe Cluj-Forum.ro

  Data înregistrării:
  Iun 6, 2016
  Mesaje:
  6
  Like-uri primite:
  1
  De asta chiar nu stiam. Nu stiam legatura intre Piata Mihai Viteazul si mormantul sau. Multumesc ca m-ai scos din ignoranta.
   
Se încarcă...

Împărtășește această pagină

Acest website folosește cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experiență cât mai bună și cât mai simplă. Prin navigarea site-ului vă exprimați consimțământul conform reglementărilor pentru utilizatorii din U.E.