Gradina botanica din Cluj

Discuție în 'Obiective Turistice' deschisă de Bogdan, Iun 26, 2015.

 1. Bogdan

  Bogdan Cetățean Vechi

  Data înregistrării:
  Iun 23, 2015
  Mesaje:
  7
  Like-uri primite:
  4
  gradinabotanica.png

  Odata cu infiintarea primelor universitati in tara noastra, toate gradinile de plante medicinale, care existau deja in proximitatea lor, au fost transformate treptat in veritabile gradini botanice, permitand ca studiul diverselor stiinte botanice sa isi gaseasca acum un material pe masura.

  Gradina botanica din Cluj-Napoca
  e strans legata de istoria Universitatii Romanesti si de numele lui Alexandru Borza, profesor in stiinte cu profil biologic care, raspunzand cerintelor Consiliului Dirigent al Transilvaniei, a elaborat planul ce a constituit piatra de temelie pentru Gradina botanica din Cluj. Lucrarile s-au intins pe o perioada de mai multi ani si abia in anii '60 au fost efectuate ultimele retusuri, constand in finalizarea noilor sere, pavatul principalelor alei si consolidarea lacului din Gradina Japoneza, urmand ca dupa 1997, diverse operatiuni de estetizare, care dureaza si astazi, sa plaseze Gradina Botanica din Cluj in categoria celor mai importante obiective turistice din Romania, de pe harta municipiului Cluj-Napoca.

  Gradina-botanica-din-Cluj.jpg

  In prezent, Gradina botanica din Cluj detine mai mult de 10.000 de specii de plante, compartimentate in 5 sectoare: ornamental, fitogeografic, sistematic, medicinal si economic, Gradina Japoneza, caminul mai multor serii de piese de importanta arheologica, si un complex de 6 sere, impartit in doua grupe, care adapostesc doar plante tropicale si ecuatoriale:
  - Sera cu plante acvatice
  - Sera cu bromeliacee
  - Sera cu orhidee si ferigi
  - Sera cu vegetatie australiana si mediteraneana
  - Sera cu palmieri
  -Sera cu plante suculente

  Gradina-botanica-din-Cluj-2.jpg

  Aceste caracteristici nu plaseaza Gradina botanica din Cluj ca punct de interes de maxima importanta doar pe harta municipiului Cluj-Napoca, ci chiar pe cea mondiala, conform unei evaluari recente. Faptul este confirmat si de colaborarea cu alte 450 de institutii activand in acelasi domeniu, situate in peste 80 de tari. In CV-ul calatorului sau al turistului amator sau profesionist, pe harta municipiului Cluj-Napoca cu greu poti intalni o destinatie mai relevanta, care sa iti lase amintiri mai placute decat Gradina botanica din Cluj.

  Sectorul ornamental gazduieste, in functie de sezon, multitudinea speciilor si varietatilor de plante care au calitatea de a fi, prin excelenta, decorative .

  Peste 120 de taxoni de lalele, zambile, branduse, narcise, sunt prezente aici in fiecare primavara. In sezonul estival, sectorul ornamental este populat de circa 350 de varietati de trandafiri , precum si de speciile si varietatile florilor de gradina, cunoscute si cultivate peste tot in lume, ca plante decorative.
  Sunt prezente aici peste 200 de taxoni de Tagetes, Zinnia, Callistephus, Petunia, Dahlia, Canna, Gladiolus, Ocimum, Verbena, Ipomoea si atatea altele.

  In cadrul compartimentului fitogeografic, Orientul este reprezentat de gradina japoneza aranjata in stilul traditional "gyo-no-niwa" care cuprinde elemente de peisaj specifice. Flora din tara noastra este, de asemnenea, foarte bine reprezentata pentru toate regiunile geografice: cimpia si podisul transilvan, zona Banatului, vegetatia muntilor Carpati, zona Moldovei si Olteniei, litoralul Marii Negre.

  gradinabotanica1.png

  O atractie deosebita este si gradina romana, cunoscuta si sub denumirea de gradina lui Pliniu, dominata de statuia zeitei Ceres si incadrata de doua sicrie veritabile descoperite in vechiul oras roman Napoca. Aici pot fi intalnite plante care se cultivau in orasele romane dar si in gradinile taranilor din Dacia Traiana, a caror denumire stiintifica poate fi regasita in denumirea populara a unor plante de la noi.

  Compartimentul sistematic este unul dintre cele mai importante ale gradinii acoperind o suprafata de 4 ha si cuprinzand cele mai importante familii de plante.

  De asemenea, gradina beneficiaza de doua sere in care se cultiva plante din zona ecuatoriala, tropicala, subtropicala si care sunt importante pentru activitatea de cercetare. Complexul mare de sere, cuprinde sase compartimente: sera cu plante acvatice, sera cu palmieri, sera cu vegetatie din zona mediteraneana si Australia, sera cu plante suculente, cu bromaliacee, sera cu ferigi si orhidee.

  gradina botanica - 3.jpg

  Sectorul economic grupeaza plantele dupa modul lor de utilizare in: plante alimentare, tehnice, furajere, melifere si tinctoriale.Continuand traditia primelor gradini botanice care erau mai ales gradini de plante medicinale, Gradina Botanica clujeana detine un sector al plantelor medicinale. Aici se cultiva atat plante de leac traditionale, utilizate de poporul roman, cat si cele cuprinse in Farmacopeea Romana.

  In cadrul gradinii mai exista doua zone de interes general: Herbarul si Muzeul botanic Herbarul contine 655.000 de coli din toata lumea, cu valoare stiintifica deosebita si care sunt mereu la dispozitia studentilor si a cercetatorilor din Romania si din strainatate.

  Tarif:

  Adulti – 5 lei
  Elevi, studenti, pensionari, persoane cu handicap, militari in termen – 2,5 lei
  Studentii si angajatii Universitatii „Babes – Bolyai" (pe baza carnetului de student si a legitimatiei de serviciu) - gratuit

  Contact
  Tel.: 0040-264-592-152
  Fax: 0040-264-431-858
  e-mail: gradina.botanica@ubbcluj.ro

  Opinie personala: Va recomand sa vizitati gradina primavara, este o atmosfera de neuitat!
   

  Imagini Atașate:

  Last edited by a moderator: Dec 5, 2015

Împărtășește această pagină

Acest website folosește cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experiență cât mai bună și cât mai simplă. Prin navigarea site-ului vă exprimați consimțământul conform reglementărilor pentru utilizatorii din U.E.