Miting pentru sustinerea refugiatilor in Piata Unirii din Cluj

Discuție în 'Locale' deschisă de Cudyu, Sep 13, 2015.

?
 1. Da, desigur

 2. Nu stiu

 3. Nu, in niciun caz

Poți vedea rezultatele doar după votezi.
 1. Cudyu

  Cudyu Primar Cluj-Forum.ro Membru Staff

  Data înregistrării:
  Iul 6, 2015
  Mesaje:
  105
  Like-uri primite:
  10
  In aceasta sambata clujenii au dat dovada de spirit de solidaritate si au participat in numar destul de mare la un miting cu refugiatii sirieni care au ajuns in oras. Centrul orasului Cluj - Napoca a fost casa tuturor oamenilor, indiferent de rasa si de religie, sambata, 12 septembrie 2015. Cei ce au participat s-au inarmat cu bannere si cu steaguri tricolore, insa au avut asupra lor si pancarte cu mesaje in limba engleza.

  poza 1.jpg

  Participantii au emis mesaje de solidaritate catre autoritati si catre cei ce priveau, acuzand xenofobia cu care trateaza autoritatile europene aceste mase de populatie. Clujenii ce au participat la miting s-au aratat incantati in mod direct de participarea voluntara la activitatile demarate in scopul crearii unui mediu prielnic pentru gazduirea refugiatilor. De asemenea, s-au aratat interesati sa gateasca pentru acestia si sa le ofere servicii necesare unei supravietuiri subzistente in mod voluntar.

  Kai Brand Jacobsen, un norvegian stabilit de multi ani la Cluj si unul dintre organizatorii manifestarii, a declarat ca refugiatii sunt oameni si sunt obligati de circumstante sa paseasca pe aceasta cale, ei nu vor decat sa se termine razboiul pentru a putea sa se intoarca in liniste si pace acasa la ei.

  2.jpg

  Unele surse afirma faptul ca norvegianul a tinut chiar si un discurs in fata celor participanti la miting, incurajand solidaritatea si initiativele de sustinere manifestate de clujeni.

  "Ne-am adunat la acest miting pentru a arata ca si la Cluj-Napoca oamenii pot da dovada de solidaritate cu refugiatii care vin in Europa din Siria sau Irak, care au nevoie de ajutor. Trebuie sa spunem ca avem loc, avem resurse umane, putem sa ii ajutam pe cei aflati in nevoie. Avem obligatia morala si umana de a le oferi adapost si hrana acelor oameni care sunt refugiati, nu imigranti. Majoritatea celor care vin nu vor sa ramana, ci sa se intoarca in tarile lor, dar acolo e razboi, si asteapta sprijin pentru ca acest razboi sa se incheie", a afirmat norvegianul.

  Majoritatea celor care au participat au fost mobilizati prin intermediul retelelor de socializare, iar Clujul a dat dovada de faptul ca aceasta criza prelungita a refugiatilor nu este doar un subiect de interes in social media, ci poate capata si proportii care sa impinga comunitatea ardeleana spre a oferi ajutor. Evenimentul a fost anuntat pe o pagina de Facebook, special creata pentru PATRIR - Peace Action, Training and Research Institute of Romania. Aceasta asociatie contesteaza vehement atitudinea fata de refugiati si considera ca sustinerea lor este o regula de bun simt si o necesitate in cadrul comunitatii romanesti.

  poza 2.jpg

  Iata una dintre initiativele clujene de a fi aproape de acesti oameni in momente atat de grele, fara dramatizari si fara plangeri suplimentare, ci doar in virtutea fratiei dintre oameni, indiferent de pe ce continete ar fi acestia. Astfel de ocazii sunt foarte apreciate si ne putem bucura cu totii de faptul ca ardelenii au ceva mai mult de spus in aceasta chestiune de interes national decat sa arunce critici si jigniri la adresa refugiatilor. Noi sustinem solidaritatea si consideram ca aceasta fapta este una demna de a fi respectata. Spune-ne si tu parerea ta!
   
Se încarcă...

Împărtășește această pagină

Acest website folosește cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experiență cât mai bună și cât mai simplă. Prin navigarea site-ului vă exprimați consimțământul conform reglementărilor pentru utilizatorii din U.E.