Muzeul de arta Cluj

Discuție în 'Obiective Turistice' deschisă de Bogdan, Iun 24, 2015.

 1. Bogdan

  Bogdan Cetățean Vechi

  Data înregistrării:
  Iun 23, 2015
  Mesaje:
  7
  Like-uri primite:
  4
  Muzeul-de-arta-Cluj-1.jpg
  Te-ai putea intreba ce face din muzeul de arta Cluj un punct extrem pe important pe harta Cluj a destinatiilor turistice. Muzeul de arta Cluj a fost construit intre anii 1774 si 1775 si a servit initial ca palat de resedinta a familiei Bannfy, unica familie de sorgite aristocrata din intreg Ardealul la acea vreme. Cel care l-a ridicat a fost arhitectul de origine germana Johann Eberhard Blaumann, un promotor al stilului baroc si tot el a fost cel care l-a pus pe harta Cluj, unde se afla si astazi ca unul dintre cele mai importante repere.

  Muzeul-de-arta-Cluj-2.jpg
  Azi, muzeul de arta Cluj e o destinatie turistica ce nu trebuie ratata cu nici un pret. Pe harta Cluj, e una dintre cele mai importante destinatii de care trebuie sa profiti si pentru care trebuie sa iti faci timp. In cele 21 de sali sunt expuse peste 200 de picturi si peste 18 creatii sculpturale, toate facand parte dintr-un patrimoniu romanesc de o valoare inestimabila pentru cultura si traditia noastra.

  Muzeul de arta Cluj functioneaza din anul 1956 in Palatul Banffy, fiind infiintat ca institutie inca din anul 1951. Cu o colectie de peste 13000 de piese de arta (sculpturi, picturi, alte arte decorative si grafice), este unul din cele mai importante muzee din Romania, fiind expuse doar opere romanesti, sau ale artistilor straini care au activat in Romania. Colectiile existente sunt puse la dispozitie pentru studiu si cercetare stiintifica tuturor studentilor sau cercetatorilor (masteranzi, doctoranzi), conducerea muzeului dovedindu-se a fi foarte deschisa si venind in intampinarea noilor artisti, sprijinindu-i cat de mult este posibil.

  Una din colectiile permanente din Muzeul de Arta o reprezinta Galeria Nationala, si ocupa 21 de sali din acest muzeu, cu 200 de opere de arta pictate si 20 de sculpturi, reprezentand cu acuratete cronologica deosebita 5 secole de arta plastica nationala, cu accent pe arta din Transilvania. Incepand cu picturi semnificative din secolele XVIII-XIX ale unor artisti celebri precum Nagy István, Aurel Popp, Franz Neuhauser, Mişu Pop, Anton Bergman, Mikola András, Eugen Pascu, Kriszán János. Secolul al XIX-lea este reprezentat aici in muzeu de opere semnate de Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu si Ştefan Luchian (una din cele mai frumoase colectii ale picturilor sale din Romania). Galeria Nationala se termina cu inceputul secolului XX, cu opere semnate de Dumitru Ghiaţă, Camil Ressu, Dimitrie Paciurea, Corneliu Medrea, Nicolae Dărăscu, Gheorghe Petraşcu, Francisc Şirato, care au avut opere evident legate de evolutia artei europeana prin stilurile si tematica abordate, din cauza conexiunilor personale abundente in acea perioada, intre acestia.

  226511_428212863929956_320408884_n.jpg cluj_muzeu_arta_03.jpg Macj01.jpg Muzeul-de-arta-610x457.jpg muzeul-de-arta-cluj_0.jpg muzeul-de-arta-cluj-detaliu.jpg

  Vei avea, de asemenea, ocazia participarii la evenimente culturale diverse, avand un mare impact educational asupra tineretului care trebuie sa invete sa isi pretuiasca valorile lasate mostenire de cei care au muncit pentru binele lor. De la infiintarea sa din 1951 si pana astazi, harta Cluj a destinatiilor turistice a continuat sa creasca in valoare, iar Muzeul de arta Cluj-Napoca isi afla binemeritatul loc in topul celor mai importante destinatii turistice pe care trebuie sa le vizitezi.

  Pe langa expozitiile permanente, Muzeul de Arta Cluj-Napoca organizeaza periodic expozitii tematice, cu lucrari ale artistilor contemporani, de obicei romani, dar si straini - muzeul fiind in stransa legatura cu centrele culturale straine din Romania, servicii culturale ale ambasadelor, sau alte institutii culturale din strainatate. Din 2009, au fost organizate 70 de expozitii in cele 4 galerii ale muzeului.
  Palatul Banffy care gazduieste muzeul din 1956, este realizat in stil baroc, cu frontspiciul in stil rococo - care include blazonul familiei Banffy pentru care a fost construita, cu costul de 40.000 de forinti intre anii 1774 si 1785, cuprinde si statui din mitologia romana (Perseu, Minerva, Hercule, Diana, Marte, Apollo).
  Va ofer programul de vizitate, dar va rog sa consultati pentru siguranta direct pagina de contact a muzeului, in cazul in care au aparut schimbari, aici:

  PROGRAM DE VIZITARE
  Miercuri - duminică: 10.00 - 17.00

  TARIFE pentru bilete
  1. Intrare în expoziţia permanentă - 8 lei
  - Pentru elevi şi studenţi, pentru adulţi cu handicap mediu şi uşor şi pentru preşcolari - 2 lei
  - Pensionari - 4 lei

  2. Intrare în expoziţii temporare – 6 lei
  - Pentru elevi şi studenţi, pentru adulţi cu handicap mediu şi uşor şi pentru preşcolari - 1,50 lei
  - - Pensionari - 3 lei
   
  LogOn likes this.
 2. horea_cj

  horea_cj Cetățean Nou pe Cluj-Forum.ro

  Data înregistrării:
  Iun 25, 2015
  Mesaje:
  14
  Like-uri primite:
  2
  stii cumva si preturi la bilete, si daca cumva e ceva reducere pentru studenti?
   
 3. LogOn

  LogOn Primar Cluj-Forum.ro Membru Staff

  Data înregistrării:
  Iun 9, 2015
  Mesaje:
  132
  Like-uri primite:
  4
  Cred ca pretul e in functie de fiecare expozitie in parte

  L.E.: uite, acum ai si preturile mai sus
   
  Editat ultima dată: Iul 8, 2015
Se încarcă...

Împărtășește această pagină

Acest website folosește cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experiență cât mai bună și cât mai simplă. Prin navigarea site-ului vă exprimați consimțământul conform reglementărilor pentru utilizatorii din U.E.