Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca

Discuție în 'Obiective Turistice' deschisă de horea_cj, Iul 8, 2015.

?
 1. da

  0 vot(uri)
  0.0%
 2. nu

  50.0%
 3. da, si urmeaza sa-l vizitez

  50.0%
Multiple votes are allowed.
 1. horea_cj

  horea_cj Cetățean Nou pe Cluj-Forum.ro

  Data înregistrării:
  Iun 25, 2015
  Mesaje:
  14
  Like-uri primite:
  2
  Sunt putini clujeni care stiu de existenta acestui muzeu. Poate pentru ca e ascuns chiar in centrul orasului, fara intrari impunatoare, iar pe plan local nu i se face reclama chiar deloc.

  muzeul-farmaciei-1.jpg

  In schimb, turistii straini care viziteaza Clujul, nu au cum sa rateze Muzeul Farmaciei, deoarece e prezent in multe ghiduri internationale de calatorie. Nu doar ca e prezent, dar e chiar laudat si este considerat un "must-see" pentru cei aflati in Cluj in vizita, aici aflanduse cea mai valoroasa colectie din tara de instrumente farmaceutice.
  Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca este cea mai veche farmacie din Cluj, si totodata a patra cea mai veche din tara, atestata in 1573, cu numele de "La Sfantul Gheorghe", muzeul fiind infiintat in anul 1954, dupa nationalizarea farmaciei. Dupa 1963, acest muzeu a primit denumirea de "Colecţia de Istorie a Farmaciei".

  Revista Lonely Planet recomanda acest loc ca unul neaparat de vizitat, din cauza farmecului aparte al locului, dar si din cauza farmecului aparte al domnului farmacist Radu Crisan, articolul revistei relatand "Pentru asemenea locuri călătorim – superbe, satisfăcătoare, mereu surprinzătoare".
  Pe peretii celor 3 incaperi mari, exista picturi murale originale, realizate in 1767, cu simboluri farmaceutice, precum cornul abundentei, cocorul cu piatra in gheare - protector al vietii, sarpele lui Esculap in pomul vietii; iar pe langa acestea exista multe vase pictate in secolul 18, sticlute pentru afrodisiace din aceeasi perioada, toate continand simboluri alchimice medievale.

  Cladirea Hintz, cum se numeste acum dupa noii proprietari (familia de farmacisti Hintz o are in proprietate din 1863), e o cladire extraordinara din secolul al XVI-lea, care chiar daca a pierdut o parte din fatada odata cu venirea comunistilor, aceasta merita sa ramana si sa gazduiasca colectia farmaceutica zeci de ani de acum incolo.

  muzfarm1.jpg muzfarm14.jpg muzfarm12.jpg muzfarm11.jpg muzfarm10.jpg muzfarm9.jpg

  Expozitia merita vazuta, pentru ca are in componenta 3000 de exponate, de la retete antice, sigilii ale farmaciilor medievale, prese, cantare, instrumente de laborator folosite in acea vreme, mobilierul autentic si antic, chiar si ingrediente folosite in prepararea medicamentelor acelor vremuri, iar pe langa toate acestea exista expus si celebrul "Praf de Mumie".
  Structura farmaciei era asemanatoare cu majoritatea farmaciilor din Europa acelei vremi, si putin diferita fata de farmaciile din ziua de azi. La intrare era camera cea mai decorata, unde se primeau clientii, se vindeau doctoriile si preparatele, in timp ce la subsol era laboratorul in care erau toate acestea preparate. La etaj, locuia familia farmacistului, in timp ce in pod, se uscau si se depozitau plantele.Exista si o camera a materialelor, unde erau depozitate materiile prime cu care se lucra.
  Va invit sa descoperiti si voi muzeul, va garantez ca nu veti regreta, si va pun la dispozitie orarul si preturile din acest moment (pentru a fi siguri ca sunt actuale, puteti vizita direct pagina muzeului aici):

  Luni, marți, miercuri și vineri: 10-16
  Joi: 12-18

  Preț întreg: 6 lei
  Preț cu reducere: 3 lei
  Taxa foto amatori: 20 lei
   

  Imagini Atașate:

Se încarcă...

Împărtășește această pagină

Acest website folosește cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experiență cât mai bună și cât mai simplă. Prin navigarea site-ului vă exprimați consimțământul conform reglementărilor pentru utilizatorii din U.E.