Noul An Bizantin se sarbatoreste in Cluj

Discuție în 'Religie' deschisă de Cudyu, Aug 24, 2015.

?
 1. Da

 2. Nu

Poți vedea rezultatele doar după votezi.
 1. Cudyu

  Cudyu Primar Cluj-Forum.ro Membru Staff

  Data înregistrării:
  Iul 6, 2015
  Mesaje:
  105
  Like-uri primite:
  10
  Muzeul Etnografic al Transilvaniei a venit in acest an cu o initiativa demna de luat in seama si a hotarat alaturi de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, Grupul Sf. Ioan Damaschin si Biserica din Deal sa sarbatoreasca in acest an la Cluj Noul An Bizantin. Sarbatoarea va avea loc in data de 30 august.

  POZA 3.jpg

  Conform vechiului calendar folosit de romani, sarbatoarea anului noi era consemnata in ziua de 1 septembrie. In aceasta zi Dumnezeu a inceput sa faureasca lumea, potrivit vechilor credinte. Dupa cele spuse de antici, de atunci s-au scurs nu mai putin de 7524 de ani.

  Superstitiile spuneau ca aceasta sarbatoare ajuta la evitarea furtunilor, inundatiilor si cutremurelor, de aceea era tinuta cu sarguinta de catre barbati. Femeile credeau ca ajuta la fertilitate si le conduce pe acestea spre o nastere usoara si naturala. De asemenea, constructiile ce se realizau in acea zi se spune ca nu aveau trainicie si se prabuseau la pamant.

  POZA 1.jpg

  Se credea ca fructele culese in acea zi, mai ales merele, erau foarte sanatoase si puteau fi pastrate pana in primavara. Daca ziua din ajunul sarbatorii era calda si voioasa, se credea ca tot anul va fi unul rodnic si plin de bucurie. Daca era frig si ziua era ploioasa, toata primavara urma sa fie la fel.

  Sarbatoarea a fost pastrata de majoritatea popoarelor pana tarziu, Imperiul Roman renuntand la ea in 1728, iar Rusia a pastrand-o pana in 1700. Noi, romanii am fost ultimii ce am renuntat la ritul Constantinopolitan, renuntad in 1760 (Tara Romaneasca) si in 1765 (Moldova).

  De aceea inca exista initiative de a promova si de a conserva aceasta sarbatoare. Romanii sunt oameni ce inca adera la aceste traditii si inca considera sarbatoarea un eveniment de luat in seama. Muzeul Etnografic al Transilvaniei se asigura in acest an ca niciunul din clujeni nu uita acest lucru si aduce sarbatoarea pe meleagurile ardelenesti.

  POZA 2.jpg
   
  Last edited by a moderator: Aug 31, 2015

Împărtășește această pagină

Acest website folosește cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experiență cât mai bună și cât mai simplă. Prin navigarea site-ului vă exprimați consimțământul conform reglementărilor pentru utilizatorii din U.E.