Pantheonul Transilvaniei - Cimitirul Hajongard

Discuție în 'Articole despre Cluj' deschisă de Cudyu, Iul 15, 2015.

?
 1. Da, desigur

 2. Nu stiu, nu raspund

 3. Nu, in niciun caz

Poți vedea rezultatele doar după votezi.
 1. Cudyu

  Cudyu Primar Cluj-Forum.ro Membru Staff

  Data înregistrării:
  Iul 6, 2015
  Mesaje:
  105
  Like-uri primite:
  10
  Pe departe de a reprezenta o locatie de interes pentru turisti, cimitirul Hajongard este insa demn de a fi pus pe lista obiectivelor turistice de vizitat din Cluj. Denumit Pantheonul Transilvaniei, acesta poarta in adancurile sale adevarate personalitati din istoria taramului romanesc. Personaje precum Emil Racovita, Iuliu Hatieganu sau Ion Agarbiceanu, sunt numai cateva dintre adevaratele caractere ale Romaniei vechi care si-au implinit calatoria celui din urma drum in acest cimitir.

  Purtator de vieti eterne, cimitirul Hajongard a luat nastere in urma epidemiei de ciuma ce a lovit Romania in anul 1585, fiind unul dintre cele mai vechi cimitire din Cluj. A fost marit nu de putine ori, asa incat a ajuns in secolul 17 sa cuprinda o sectie de morminte evreiesti si luterane. Mai apoi, s-a infiintat si cimitirul soldatilor si multe din pietrele vechi de mormant au fost luate de la locul lor, mormintele fiind rearanjate si cimitirul fiind parcelat pentru impodobirea cu pomi. Cea mai veche piatra de mormant aflata in cimitir dateaza din anul 1599 si este localizata in partea luterana a cimitirului.

  poza 1.jpg

  Cimitirul Hajongard
  se afla pe strada Avram Iancu, pe strada ce in vechime purta numele de Ulita Macelarilor, avand o suprafata, parca interminabila, de aproximativ 14 hectare. Numele cimitirului provine din vechea denumire germana a zonei pe care isi afla desfasurarea actualul cimitir, Hasengarten (in traducere „Gradina cu iepuri”). Atestarea documentara a numelui dateaza din 1503, odata cu atestarea numelui Dealului Hajongard.

  O foarte buna ocazie de a vizita acest cimitir poate fi considerata sarbatoarea Luminatiei sau Ziua Mortilor, asa cum este cunoscuta in popor. In acea noapte, in doar cateva ore, cimitirul se umple si o adevarata oaza de lumina este creata de lumanarile aprinse ale clujenilor ce-si comemoreaza eroii pierduti, rudele si apropiatii ce au pasit in lumea celor drepti. Alaturi de minunatele pietre de mormant si de adevaratele capodopere arhitecturale reprezentate de mausolee si de cripte, poti auzi povesti si legende rostite cu viu grai de catre cei ce sed alaturi de cei dragi in jurul mormintelor. Toata noaptea este petrecuta de clujeni impartind povesti, vorbe bune si de lauda, rugaciuni pentru apropiati si pentru cei pierduti, in special in zona centrala a cimitirului. Odata cu toate acestea sunt surprinse si fotografii, adevarate opere de arta oferite de aceasta atmosfera deloc caracterisitca unei nopti petrecute in cimitir. Departe de a fi o obisnuinta macabra, clujenii serbeaza aceasta sarbatoare intr-un mod foarte frumos, respectand traditiile si cutumele vechi, insa, in acelasi timp, aducand un plus de lumina, nu doar in cimitir, ci si in viata lor de zi cu zi, fiind alaturi de cei dragi. Toate acestea fac ca aceasta sarbatoare sa fie una foarte populara si foarte apreciata in Cluj, fiind una din sarbatorile preferate ale locuitorilor orasului transilvanean.

  • poza 2.jpg

  Atat in cinstea celor ce-si dorm somnul de veci aici, cat si in cinstea frumusetii imbietoare a locului, se organizeaza, cate odata, si tururi ghidate in acest veridic muzeu de morminte funerare. Poti gasi printre aceste morminte stiluri precum: neoclasic, neogotic, neorenascentist, modern sau cel majoritar, bolsevic. De asemenea, cimitirul ofera posibilitatea studentilor de a face practica, deoarece ascunde printre pietrele funerare moderne adevarate izvoare arheologice din vechime. Spre exemplu, piatra funerara gasita la anul 1599, fiind cea mai veche, ascunde in praf si in aura sa macinata de timp si de ploi inscriptii germane ce se incheie cu un proverb celebru: „Azi mie, maine tie”.

  Tot in cimitir poate fi vizitat cavoul unde odihneste etern Gaestano Biasini, celebrul spadasin milanez care a poposit la Cluj in anul 1832 si care a infiintat transportul public. Este o mandrie pentru Clujeni ca numele acestei somitati este purtat astazi de hotelul aflat langa cimitirul Hajongard. Tocmai datorita acestor fapte, vizitarea acestui loc sfant prin caracterul si intrebuintarea sa, insa si prin frumusetea de care da dovada, este un adevarat prilej pentru turistii ce vor sa descopere adevaratul Cluj.
   
  horea_cj likes this.

Împărtășește această pagină

Acest website folosește cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experiență cât mai bună și cât mai simplă. Prin navigarea site-ului vă exprimați consimțământul conform reglementărilor pentru utilizatorii din U.E.