Salina Turda - Ecoul istoriei Ardealului

Discuție în 'Obiective Turistice' deschisă de Cudyu, Aug 19, 2015.

?
 1. Da si mai doresc sa merg

 2. Da, dar nu mai vreau sa merg

 3. Nu, dar as merge

 4. Nu si nici nu vreau sa merg

Poți vedea rezultatele doar după votezi.
 1. Cudyu

  Cudyu Primar Cluj-Forum.ro Membru Staff

  Data înregistrării:
  Iul 6, 2015
  Mesaje:
  105
  Like-uri primite:
  10
  Salina Turda constituie unul din principalele puncte de reper ale batranului judet Cluj pe harta Romaniei. Este unul din cele mai vizitate obiective turistice din Romania si, totodata, un adevarat muzeu de istorie a mineritului transilvanean.

  Mina de sare adaposteste utilaje de foraj si de transport al sarii aflate in perfecta stare, conservate de timp si imbelsugate de legende. Accesul se face prin Galeria Franz Josef pasind cu drag pe Aleea Durgau, prin modernul centru turistic Salina – Durgau.

  poza 1.jpg

  Veti gasi in adancurile minei zacaminte ce s-au format in urma cu milioane de ani si ce isi varsa valurile de sare pe un strat de aproximativ 400 de metri grosime, in intreaga Transilvanie. Dovezi ale productivitatii acestei mine se regasesc cu mult inainte de a deveni punct turistic. Romanii au exploatat sarea la Durgau inca din anii 50 i. Hr., lasand in urma galerii impresionante de aproximativ 30 metri adancime si 12 metri latime. Au urmat secole de dominatie austro ungara si mina a suferit modificari, devenind de multe ori inactiva.

  Prima mentiune a turismului in acest cadru a aparut in anul 1992, atunci cand Salina Turda a fost redeschisa pentru minunatele sale efecte curative si pentru turism. Din acel an turistii pot admira nestingheriti utilajele de minerit unice in Europa, fieraria si crivacul sau moara de sare. De asemenea, pot inainta in mina pentru a descoperi Altarul si Scara Bogatilor, obiective turistice principale adapostite in acest adevarat oras subteran.

  Ecourile adancurilor au strabatut topuri ale turismului in diferite perioade, mina fiind clasata ca “cel mai tare loc subteran din lume ” intr-un top realizat de cei de la Business Insider. De asemenea, in anul 2012, Salina Turda a cucerit trofeul pentru proiectul turistic al anului.

  Turistii ce parcheaza in zona se pot distra de minune in parcul de distractie din adancurile minei, dotat cu terenuri de sport si cu facilitati de ultima ora. De asemenea, le este pus la dispozitie minunatul strand Durgau. Destinderea in cadrul natural si revigorarea starii de sanatate sunt principalele beneficii obtinute in urma unei bai in lacurile mineralizate ale strandului.
  Complexul Balnear Potaissa este si el prezent pe listele turistilor, dotat fiind cu un SPA, un centru de fitness, o piscina interioara cu 3 jacuzzi si sauna. Toate acestea sunt realizate numai pentru a satisface clientilor nevoia de recapatare a energiei si a tonusului. Frumusetea este de-a dreptul izbitoare.

  poza 2.jpg poza 3.jpg

  Valoarea unui asemenea monument istoric al Romaniei este confirmata an de an de sutele de turisti ce poposesc aici dupa drumuri de mii de kilometri. Diversitatea turistilor si a ariilor geografice din care provin acestia este una excesiva. Salina Turda isi deschide portile si adaposteste in galeriile sale minunate turisti din toate colturile lumii. Puternicii pereti ai minei de sare poarta in ei amprentele timpului si ale istoriei, insa, in acelasi timp, sunt coplesiti de admiratia si de sentimentele de bucurie ce ii incearca pe turisti atunci cand pasesc pragul minei.

  Pe masura ce oamenii ii pasesc pragul si inainteaza in cele cateva sute de metri ai galeriilor, lumea subterana incepe sa ii acapareze si o atmosfera de vis ii inconjoara si ii propulseaza adanc in istoria locurilor, iar acestia au ocazia sa descopere minuni dezvaluite ochilor intr-o experienta exotica nemaipomenita.

  poza 4.jpg

  Pentru unii turisti aceasta experienta se materializeaza o singura data in viata, insa efortul este de-a dreptul meritat, bucuria si voia buna rasunand in sufletele lor. Adancurile Ardealului inalta oameni pe cele mai excentrice culmi ale turismului mondial, Salina Turda fiind unul din cele mai vizitate obiective turistice consemnate vreodata pe harta.
   
  Last edited by a moderator: Sep 27, 2015
  LogOn likes this.
 2. LogOn

  LogOn Primar Cluj-Forum.ro Membru Staff

  Data înregistrării:
  Iun 9, 2015
  Mesaje:
  132
  Like-uri primite:
  4
  Da, un loc cu adevarat interesant, pe care toti cei care ajung in Cluj nu au voie sa-l rateze!
   

Împărtășește această pagină

Acest website folosește cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experiență cât mai bună și cât mai simplă. Prin navigarea site-ului vă exprimați consimțământul conform reglementărilor pentru utilizatorii din U.E.