Testamentul olograf al lui Avram Iancu este predat Bibliotecii Central Universitare din Cluj

Discuție în 'Cultural' deschisă de Cudyu, Oct 30, 2015.

?
 1. Da

  0 vot(uri)
  0.0%
 2. Nu stiu

  0 vot(uri)
  0.0%
 3. Nu

  0 vot(uri)
  0.0%
 1. Cudyu

  Cudyu Primar Cluj-Forum.ro Membru Staff

  Data înregistrării:
  Iul 6, 2015
  Mesaje:
  105
  Like-uri primite:
  10
  Importantul document din secolul 19 ajunge in data de 6 noiembrie in posesia Bibliotecii Central Universitare “Lucian Blaga” prin intermediul donatiei. Familia Ratiu, cea care detine testamentul de la stramosul Basiliu Ratiu, o sa doneze actul la inceputul lunii noiembrie, prin intermediul Ratiu Family Charitable Foundation.

  Actul este detinut de familia Ratiu inca din 1990, de cand Ion Ratiu candida la presedintia Romaniei. Familia exponenta mediului romanesc din acele vremuri a pastrat acest document cu insufletire si cu mare truda, insa acum considera ca este momentul ca importanta actului sa se reflecte la adevaratele cote, asa incat fiul cel mare, Indrei va participa la expozitia organizata de Biblioteca Central Universitara in cadrul careia va preda testamentul lui Avram Iancu.

  1.jpg

  Aceasta va fi prima ocazie cu care publicul va putea intra in contact cu documentul, deoarece expozitia va fi deschisa la central instituriei, in Cluj – Napoca. Testamentul a fost redactat la anul 1850 si reprezinta un document cu caracter national de mare importanta si de interes public. Actul contine o mare incarcatura emotionala, cu mare semnificatie simbolica, tocmai de aceea este de preferat ca publicul sa aiba acces si transparenta indiferent de situatie.

  Iata o minunata parte din istoria Romaniei oferita publicului spre vizitare! Iata o noua parte a istoriei care se intoarce in sanul patriei romanesti! Testamentul olograf al lui Avram Iancu este o piesa de maxima importanta in cadrul societatii romanesti, iar pentru transilvaneni este un monument de istorie si de cultura. Tocmai de aceea, piesa va deveni un obiect central al Bibliotecii Central Universitare, un adevarat pilor de rezistenta.

  Familia Ratiu va fi mai mult decat fericita sa aduca un asemenea omagiu Transilvaniei si intregului neam romanesc. Va fi o adevarata onoare pentru biblioteca sa detina un astfel de document, iar familia din partea caruia ajunge documentul in institutie pluseaza acest aspect si innobileaza si mai mult valoarea documentului.

  Speram ca publicul sa perceapa acest lucru ca fiind corect si sa admire documentul la adevarata sa valoare, cea care leaga o minunata persoana de istoria tarii in care locuim cu totii azi.

  2.jpg
   

Împărtășește această pagină

Acest website folosește cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experiență cât mai bună și cât mai simplă. Prin navigarea site-ului vă exprimați consimțământul conform reglementărilor pentru utilizatorii din U.E.